Južni Banat   Kovačica  

Prvi festival slovačke naivne umetnosti u Srbiji 3. oktobra

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda organizovaće u ponedeljak, 3. oktobra konferenciju “Slovačka nacionalna manjina i njen značaj”, povodom Prvog festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji.
Prvi festival slovačke naivne umetnosti u Srbiji 3. oktobra

FOTO: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Program konferencije obuhvata najznačajnija pitanja kulturne politike, kulturne diplomatije, saradnje srpskog i slovačkog naroda i stvaralaštva slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

Na konferenciji učestvuju:

Alma Rizvanović, posebna savetnica Ministarstvo kulture i informisanja
Goran Milašinović, predsednk Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom;
Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju;
Obšust Kristijan, Arhiv Vojvodine-Centar za srpsko-slovačke teme;
Pavol Ribar, predsednik Odbora za razvoj, prezentaciju i zaštitu slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji Fondacije Babka Kovačica;
Pavel Babka, osnivač fondacije Babka Kovačica.

Pozdravna reč: Monika Podsklanova Šuhajdova, Ambasada Slovačke Republike u Beogradu; zamenik ambasadora
Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Do 17. oktobra u Zavodu u Beogradu će biti otvorena i izložba “Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji”.

Kada je reč o slovačkom naivnom slikarstvu u Srbiji, prva asocijacija je Kovačica. Slike iz svakodnevnog života, običaji, priče o životu na selu, obilje detalja, životnih ciklusa, prikazi sela, kako je to nekad bilo.

Slovačka nacionalna manjina u naivnom slikarstvu je izvor za proučavanje etničkog i kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji. Slikari iz Kovačice svakako imaju posebno mesto.

Ovom izložbom biće predstavljen samo deo njihovog stvaralaštva, a posebno mesto u okviru izložbe posvećeno je Evi Husarikovoj. Ona se slikarstvom bavi od 1969. godine. Njena slika “Kovačička devojka” obišla je najviše galerija i muzeja u svetu. U njenu čast, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je izdao personalizovanu poštansku marku sa namerom da se skrene pažnja javnosti na kulturni značaj slovačke nacionalne manjine u Srbiji.