Auto Moto  

Šta raditi ako ste sipali pogrešno gorivo u rezervoar?

U današnje vreme kada smo izloženi stresu i raznim spoljašnjim uticajima koji nas mogu dekoncentrisati, postoji realna šansa da se i ovo dogodi.
Šta raditi ako ste sipali pogrešno gorivo u rezervoar?

FOTO: Piqsels

Prema informacijama dobijenim iz profesionalnih automehaničarskih servisa širom Srbije, više od 150.000 ljudi godišnje doživi ovu neprijatnost. Greška se pokrade u slučaju konfuzije, neiskustva i nepoznavanja vozila, a trebalo bi znati korisne savete da se šteta spreči, ili bar umanji.

Češći su slučajevi da benzin završi u dizel motorima, što je veći problem. Ako se nađete u nemiloj situaciji, evo šta bi trebalo učiniti.

Nikako ne startujte motor
Ako shvatite grešku, nemojte uključivati mašinu! To će vas spasiti skupocenog servisa i zamene oštećenih delova. Postoji mogućnost da gorivo nije stiglo do sistema za ubrizgavanje.

Ukoliko ste već pokrenuli automobil, šteta je napravljena, ali bez obzira isključite motor. Ostaje vam da pozovete šlep-službi i prevezete četvorotočkaš do ovlašćenog servisera.

Iskusni mehaničar odmah će utvrditi stanje motora i sistema za ubrizgavanje, da li je gorivo dospelo do dizni, ili se problem može rešiti pražnjenjem rezervoara. Cena njegove usluge zavisiće i od toga, jeste li benzin sipali u dizelaša, ili obrnuto

Stručnjaci navode da će se novija vozila, verovatno, brže i lakše pokvariti, jer su osetljivija i sadrže elektroniku koja odmah zablokira.

Kao što ste i sami mogli da zaključite, sipanje pogrešnog goriva u automobil može proizvesti posledice u vidu visokih troškova popravke i zamene delova, a da stvar bude gora, osiguravajuće kuće ne pokrivaju ovakve slučajeve, što znači da sami snosite sve potencijalne troškove. Stoga se pobrinite da do njih ni ne dođe tako što ćete otvoriti četvoro očiju prilikom sipanja goriva na benzinskim pumpama.