Politika  

Predsednik Vučić: Vlada će ukinuti ugovore sa Rio Tintom, moratorijum bolje rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da sve ukazuje na to da će Vlada Srbije doneti odluku da se ukinu svi ugovori sa Rio Tintom dodajući da on, u slučaju da studije budu dobre, smatra da će Srbija propustiti veliku šansu i da će biti uništena budućnost Krupnja, Loznice i čitavog Podrinjskog kraja.
Predsednik Vučić: Vlada će ukinuti ugovore sa Rio Tintom, moratorijum bolje rešenje

FOTO: printscreen/video/instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je na RTS kazao da je više puta na tu temu razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i dodao da je suština u tome da Srbija mora da donosi racionalne odluke i da politika nije uvek u podilaženju narodu, već mora da bude ozbiljna i odgovorna.

Neće još dugo biti razloga za ekološke proteste

Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da učesnici “ekoloških protesta”, neće još dugo izlaziti na ulice, jer će vlada poništiti sve vezano za eksploataciju litijuma u Srbiji.

Gostujući na RTS-u, predsednik je kazao da ne kritikuje one koji na proteste dolaze da traže rešenje za čistiji vazduh

Pozivam građane da izađu na referendum u nedelju

Predsednik Srbije pozvao je građane da u što većem broju izađu na referendum o izmeni Ustava, u delu o pravosuđu, koji će biti održan u nedelju 16. januara.

Gostujući na RTS-u, Vučić je rekao da će on glasati za izmenu Ustava, odnosno da će zaokružiti “da”.

Zamrznuću članstvo u SNS-u posle izbora

Aleksandar Vučić, koji je i lider SNS-kaže, a to je i dogovor postignut na stranačkoj skupštini, da će posla izbora, u maju ili junu, zamrznuti članstvo u stranci .

Na više puta ponovljeno pitanje voditelja da li je ozbiljan kad to kaže i opasku da mu to niko ne veruje, Vučić je primetio da će njegov sagovornik zbog načina na koji vodi razgovor postati, kako je rekao, “ikona na Tviteru”.

Na ivici noža donosimo odluke o merama

Na ivici noža sve vreme donosimo odluke o epidemiološkim merama da bi zemlja bila uspešna, mogla da ide napred, ukazao je večeras predsednik.

Vučić je, za RTS, preneo da je predložio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da od Sajma napravi kovid ambulante, kako građani, usled povećanog broja obolelih zbog omikron soja, ne bi čekali na hladnoći.

Za dva dana dolazi novi čovek na čelu EPS-a

Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u naredna dva dana biti postavljen novi čovek na čelo EPS-a.

“Do juče su mediji govorili da nema ostavke Grčića, a sada kada je došla ostavka, da nije važna ostavka. Doći će vršilac dužnosti direktora u naredna dva dana i biće novi čovek na čelu EPS-a”, rekao je Vučić.

Nije se desila nikakva grčka tragedija u energetskom sistemu

Predsednik Srbije istakao je da je poslednja havarija u elektroenergetskom sistemu – požar na odlagaču na kopu Tamnava Zapadno polje u RB Kolubara, bila najteža, ali da se svuda u svetu dešavaju ispadanja blokova i da se nikakva “grčka tragedija” nije desila u Srbiji po tom pitanju.

Vučić je gostujući na RTS istakao da naša zemlju, ipak, mnogo bolje stoji od drugih zemalja i da Srbija ubedljivo najmanje u regionu uvozi struju, ako izuzmemo Bugarsku i Mađarsku koje imaju nuklearke.

Specijalci ROSU upali u skupštinu opštine Gračanica

Aleksandar Vučić izjavio je da je večeras 20 specijalaca ROSU upalo u prostorije skupštinu opštine Gračanica očekujući da će tamo da naiđu na sastanak i vola na ražnju.

“Mislili su da Srbi peku vola na ražnju za doček srpske Nove godine, ali ga nisu našli i nisu ga uhapsili”, rekao je Vučić.

Novaka znam dobro i dugo, ali to ne zloupotrebljavam

Predsednik Srbije izjavio je večeras da je u slučaju Novaka Đokovića i njegovim problemom sa australijskim vlastima, Srbija samo radila svoj posao, a taj posao je, kaže, da pomaže državljanima Srbije.

“Ponosni smo što smo na određeni način pomogli najboljem sportisti svih vremena”, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Brine što ne pitaju za posao, moramo ovo da zaustavimo

Prema komšijama Bošnjacima moramo da se odnosimo prijateljski i bratski, da ih poštujemo i da oni ne smeju da osećaju strah, istakao je Vučić ali i primetio da iz Sarajeva često dolaze izjave kojima pokušavaju da unize Srbiju, te da i jedni i drugi moramo da vodimo računa o odnosima, jer je sve to povezano.

Dodao je i da ga brine što ga danas tokom posete Priboju gotovo niko nije pitao za zaposlenje, te poručio da “moramo ovo da zaustavimo”.

Ne vodimo politiku Republike Srpske, ali je obaveza da se pomaže

Predsednik Srbije izjavio je da Republika Srpska ima svoju politiku, a Srbija svoju, ali da je obaveza Srbije da pomaže srpskom narodu i Srpskoj.

“Imamo po tom pitanju zakone i prirodne obaveze, ne narušavajući integritet BiH i mi to i radimo”, naglasio je Vučić gostujući na RTS.

Protiv sam sukoba u regionu bez obzira na političku cenu

Aleksandar Vučić izjavio je da u svojim nastupima u javnosti ne govori o mogućnosti bilo kakvog oružanog sukoba u regionu pošto se nada da ga neće biti, kao i da ima mnogo neodgovornih ljudi i da to mora da prestane.

Predsednik Vučić je tako odgovorio gostujući na RTS na pitanje da li je ozbiljan kada govori o mogućnosti nekog oružanog sukoba u regionu.

Hrvati imaju vitalne interese za situaciju u BiH

Predsednik Srbije rekao je da sa zvaničnicima iz Zagreba razgovara o regionalnoj stabilnosti i u tom smislu povodom odnosa u BiH i ocenio su Hrvati logično zainteresovani za opstanak svog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vučić je na RTS kazao da su Hrvati uključeni u razgovore o situaciji u vezi BiH i dodao da imaju svoje vitalne interese za to.

Šovinizam u porastu svuda u regionu

Aleksandar Vučić ocenio je da je radikalni nacionalizam, to jest šovinizam, u porastu svuga u regionu, i to nekoliko poslednjih godina.

„Prošle su generacije koje znaju šta su sukobi i ratovi. Dolaze nove generacije Srba koji to ne znaju, koji imaju osećaj da su uvek bili poniženi, prokazani u Evropi i svetu i da je vreme za „našu“ pravdu, a kod drugih kada god Srbija jača, ne kleči i ne leži, osetićete stvarni osećaj straha, a većim delom političku kampanju za rušenje Srbije, što će da jača nacionalizam“, objasnio je Vučić za RTS.

Snažnija vojska garant bezbednosti za sve narode u Srbiji

Predsednik Srbije poručio je da naša vojska mora da bude snažnija kako bi Srbija čuvala mir i istakao da je snažnija vojska za sve narode koji žive u Srbiji garant bezbednosti.

Vučić je to kazao odgovarajući na pitanje zašto se Srbija naoružava i povećava budžet za naoružanje u sledeće tri godine, s obzirom na nejasnu situaciju u regionu i zabrinutost koju to izaziva kod pojedinih država.

Bitka za lajkove, užasnut sam lažnim vestima o Mateju Perišu

Socijalne mreže su se pretvorile u lajkove, a lajk možete da dobijete samo ako ste ekstremni, konstatovao je večeras Vučić i u tom smislu naveo da je užasnut netačnim informacijama u medijima o slučaju nestanka mladića iz Splita Mateju Perišu.

“Pitao sam prijatelje, zašto ovo radite sa dečakom iz Splita, da li je moguće da objavljujete lažne snimke i ne proverite, jer to ima najviše klikova? Pišete o nepostojećim tučama, jer je načitanije”, rekao je Vučić za RTS.

Na optužbe protiv Stefanovića odgovor će dati nadležni organ

Predsednik Srbije rekao je da će na optužbe opozicionog lidera da je ministar Nebojša Stefanović pripremao puč protiv njega nadležni državni organi dati odgovor.

Vučić je to rekao na RTS odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što na tu izjavu opozicionog lidera (Vojislav Šešelj) nije bilo reakcija iz Vlade.

Iskreno partnerstvo sa S. Makedonijom i Albanijom

Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan inicijativom Otvoreni Balkan i iskrenim partnerstvom sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Gostujući na RTS-u Vučić je rekao da je to mirovna i ekonomska inicijativa i da će u budućnosti imati značajne rezultate.