Južni Banat   Kovačica   Najvažnije  

Održana konferencija "Slovačka nacionalna manjina - kultura i značaj"

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, povodom Prvog festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji, uz prisustvo visokih zvanica održana je mini konferencija “Slovačka nacionalna manjina – kultura i značaj” u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul).
Održana konferencija "Slovačka nacionalna manjina - kultura i značaj"

FOTO: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Konferencija je obuhvatila najznačajnija pitanja kulturne politike prema nacionalnim manjinama, kulturne diplomatije, saradnje srpskog i slovačkog naroda i stvaralaštva slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

Pozdravnu reč su uputili Marko Krstić, direktor Zaprokula i Monika Podsklanova Šuhajdova, zamenik ambasadora Ambasade Slovačke Republike u Beogradu.

Krstić je naveo da je jedan od strateških ciljeva Zaprokula pojačana saradnja sa svim nacionalnim manjinama u oblasti kulturne politike i da je srećan što je Zaprokul partner u organizaciji Prvog festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji, unapređujući na taj način saradnju dva naroda i čuvajući bogatstvo srpske, slovačke i evropske kulturne baštine.

Podsklanova Šuhajdova zahvalila se na pozivu i angažovanju na unapređenju saradnje srpskog i slovačkog naroda. Slovačka nacionalna manjina u naivnom slikarstvu je izvor za proučavanje etničkog i kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji.

Alma Rizvanović, posebna savetnica Ministarstva kulture i informisanja za nacionale manjine ukazala je na značaj dijaloga koji doprinosi razvoju kulture svih naroda.

„Na osnovama tradicije i negovanja iste stvara se jedan novi savremeni izraz koji korespondira sa našim vremenom”, izjavila je Alma Rizvanović.

Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom istakao je da Komisija izuzetno podržala da se naivno slikarstvo Slovaka kandiduje na Uneskovu listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa i da svim silama želi da se to ostvari.

Potom su se obratili Obšust Kristijan, iz Arhiva Vojvodine i Centara za srpsko-slovačke teme i Pavol Ribar, predsednik Odbora za razvoj, prezentaciju i zaštitu slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji Fondacije Babka Kovačica. Saglasni su da je slovačko naivno slikarstvo u Srbiji važan identitetski izraz Slovaka koje baštini tradiciju poniklu iz svakodnevnog života, običaje, priče o životu na selu, uz obilje detalja, životnih ciklusa – i to često ne onako kako je sada, već kako je to nekad bilo.

Pavel Babka, osnivač fondacije Babka Kovačica je zaključio da su slike slovačkih slikara naive iz Srbije obišle čitav svet i na najbolji mogući način promovišu slovačku kulturu.

U prijatnoj i prijateljskoj atmosferi otvorena je kolektivna izložba “Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji”, a premijerno je prikazan i film o poznatoj slovačkoj umetnici Evi Husarikovoj, u čiju čast je Zaprokul izdao personalizovanu poštansku marku sa motivom slike „Kovačička devojka“, koja je obišla najviše galerija i muzeja u svetu.