Srbija   Politika  

Predsednik Vučić predstavio sastav nove Vlade Srbije

Predsednik SNS Aleksandar Vučić, nakon sednice Predsedništva stranke saopštio je predloge za sastav nove Vlade. Pre nego što je saopštio imena, Vučić je rekao da je sednica Predsedništva završena, kao i da su na njoj razmenjena mišljenja i podeljeni izazovi u kojima će, kako kaže, morati da pobede.
Predsednik Vučić predstavio sastav nove Vlade Srbije

FOTO: instagram/ buducnostsrbijeAV

Kada smo preuzimali vlast 2012. godine, a ja ne mislim da je vlast ružna reč iako se pretvorila u ružnu kod našeg naroda. Ponavljam, to je lepa reč, jer mnogo čime možemo da se pohvalimo. Promenili smo Srbiju i mnogo toga dobrog uradili - rekao je Vučić.

Kako kaže, u SNS ima mnogo dobrih ljudi, dodaje da se nikada nisu libili da uzmu i od drugih ljude koji su hteli sa njima da dele odgovornost i vode računa o budućnosti Srbije.

 

- Prvi put biramo Vladu, kada znamo da imamo ratno stanje u okruženju. Kada vam je jasno da se taj rat neće brzo okončati, i da gotovo i ne postoji način da se okonča. Kada vidite da je reč kompromis zabranjena i da vi to razumete - rekao je Vučić.- Od onoga što predlaže SNS, čak 55 odsto su žene. Mogu da kažem da verujem u njihovu odgovornost, staloženost i stabilnost i da zato možemo da donosimo najvažnije i najzdravije odluke za našu zemlju i naše društvo - rekao je Vučić.

Kako kaže, rekao je da se nada da SNS neće nikada postati neka od onih "žutih" stranaka, kako su se nazivale, a koje su postale biznis političke organizacije.

- Oni su dolazak na vlast iskoristili da se obogate i urade dobre poslove za sebe a za narod ništa. Mi moramo da budemo otvoreni, da menjamo sebe i da menjamo stvari, da budemo stranka koja radi u interesu naroda i građana - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da puno dobrih i vrednih ljudi neće biti u sastavu ove nove Vlade.

- Mi nismo ovde zbog sebe, već zbog naroda. Rekao sam da moramo da se ponašamo odgovorno, i da se razlikujemo od drugih - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su pred njima veliki izazovi, kao što je Kosovo i Metohija, koji je na prvom mestu.

- Mi ćemo uvek da gledamo da imamo jedinstven stav po tom pitanju, kako zbog našeg naroda na KiM, kao i srpske države u celini - rekao je Vučić.

Kako kaže, drugo je pitanje pritisaka zbog pozicije Srbije u spoljnopolitičkim dešavanjima. Dodaje da SNS mora da bude jezgro normalnosti, razumevanja šta se zbiva u svetu i da brine o svojoj zemlji, svojoj Srbiji i našem narodu.To ne podrazumeva da će nam se interesi poklapati i sa jednima i sa drugima - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija zemlja koja kod jednog dela međunarodne zajednice budi nečistu savest zbog svega što su nam uradili. Dodaje da će oni gledati da je operu ili da sklone razloge zbog kojih je imaju.

- Nije dogovor ružna reč, kompromis takođe, ali ne može dogovor da bude da Srbija sve izgubi, a neko drugi dobije, jer su oni tako odlučili. E niste više u mogućnosti da nas ponižavate kao što ste to radili decenijama i nećemo to dozvoliti - rekao je Vučić.

Kako kaže, kada vidite šta se dešava u svetu, jasno vam je šta se sprema i da nema, kako dodaje, popuštanja.

- Svima je jasno kako će to da se odražava na našu zemlju. Zato nam je potrebno da imamo što veću stabilnost. Zaboravili smo da se okrenemo stranačkom jačanju. Zna se ko je taj ko donosi glasove i ko bira put države u budućnosti. Kada ne budem predsednik, neću napuštati stranku, neću ići nigde, biću zajedno sa vama - rekao je Vučić.

Kako kaže, stranka je jedinica političkog života i dodaje da treba da se ponosimo strankom.Vučić je rekao da je važno da budu unisoni, jedinstvenog i zajedničkog tona, da, dodaje, sačuvamo Srbiju.

Dodao je da neće ni jednoj majci da vraća decu u kovčezima, želi, dodaje da se sačuva mir po svaku cenu.

NOVA VLADA

Mandatar - premijerka Ana Brnabić

MUP Bratislav Gašić

MSP Ivica Dačić (potpredsednik i zamenik)

Odbrana Miloš Vučević (potpredsednik)

Finansije Siniša Mali (potpredsednik)

Trgovina Tomislav Momirović

Privreda Rade Basta

Poljoprivreda Jelena Tanasković

Ekologija Irena Vujović

Saobraćaj Goran Vesić

Pravda Maja Popović

Rudarstvo i energetika Dubravka Negre

Evropske integracije Tanja Miščević

Prosveta Branko Ružić

Nauka Jelena Begović

Zdravlje dr Danica Grujičić

Na sednicama ovih tela biće razmatran predlog stranke za kandidate za ministre u novoj vladi.

Nakon sednice Predsedništva, počela je i sednica Glavnog odbora SNS.

Sednici Presedništva SNS prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić, potpredsednica stranke, koja je i mandatarka za sastav nove vlade, Ana Brnabić, kao i Vladimir Orlić, Siniša Mali, Miloš Vučević, Nevena Đurić, Aleksandar Šapić, Marko Đurić.

Pored njih, tu su bili i Darija Kisić, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Irena Vujović, Nikola Sekaković, Marija Obradović, Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Milenko Jovanov, Vladimir Đukanović, Goran Vesić, Nebojša Bakarec...