Južni Banat   Opovo   Kultura  

Izložba Miroslava Savkova "Sjaj reljefa" u Opovu

Miroslava Savkova ne treba previše predstavljati opovačkim ljubiteljima umetnosti. U pitanju je umetnik iz Pančeva, a rodom iz Sakula, koji je već izlagao u opovačkoj galeriji i bio učesnik kolonija u Opovu. Savkov je plodan umetnik  o čemu svedoči 26 samostalnih i 450 kolektivnih izložbi, kao i brojne nagrade. Postavka „Sjaj reljefa“ je zajednički relazovana u saradnji Narodnog muzeja Pančevo i Galerije „Jovan Popović“ Opovo i predstavlja nov ciklus radova ovog umetnika.
Izložba Miroslava Savkova "Sjaj reljefa" u Opovu

FOTO: Glas Opova

„Ovo je nova postavka, postavio sam je da bude kompaktna da ima dosta materijala. Ovi delovi koji se vide to je taj sjaj reljefa, plitkog ili barreljefa. To je ciklus i matrice koje mogu da se štampaju kao grafika, i kad se to ostvari na ploči dobijem taj sjaj“, izjavio je Savkov.

Izložbu su otvorili direktorka galerije Katarina Nikolić Ralić, direktor Narodnog muzeja Pančevo Miroslav Birclin, istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov i autor Miroslav Savkov.

„Sjaj reljefa poseduje izražajnu snagu matrice i potencijal otiska. Nadasve, u osnovi je snaga reljefa kolažiranog od ostataka svakodnevice i produkata civilizacije osobitim stvaralačkim metodom maštovnjaka. Prepoznati likovi – a nisu svi ljudski, nalik pticama, fantastičnim stvorovima i poznatim životinjama, iako hibridni, u biti se javljaju kao ljudski, jer potiču od čoveka“, navodi istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov,

Izložba je za posetioce otvorena do 17. novembra.

Izvor: Glas Opova