Ekonomija  

Vlada Srbije usvojila predlog rebalansa budžeta

Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara. Vlada je usvojila i predloge zakona za isplatu pomoći mladima od 5.000 dinara i za povećanje penzija u novembru od devet odsto.
Vlada Srbije usvojila predlog rebalansa budžeta

FOTO: Vlada Republike Srbije

Predviđeno je da ukupni prihodi i primanja rebalansom budžeta iznose 1.709,5 milijardi dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Planirani poreski prihodi su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije je kako se navodi, izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

Takođe, članovi vlade usvojili su i dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar ove godine u iznosu od devet odsto.

Istovremeno, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novac će biti uplaćen bez podnošenja prijave, dakle automatski.