Južni Banat   Srbija   Hronika  

MUP: Ne otvarajte PDF dokumenta, stižu „spam“ mejlovi o pedofiliji i drugim krivičnim delima

Na veliki broj elektronskih adresa masovno stižu „spam“ poruke u kojima se primalac obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima. MUP upozorava da se ne otvara dokument u PDF formatu koji se nalazi u takvom mejlu.Radi se na identifikaciji učinilaca koji masovno šalju poruke poznatije kao „spam“, na veliki broj elektronskih adresa državnih ustanova i drugih pravnih subjekata, kao i privatnih lica, saopštio je MUP.
MUP: Ne otvarajte PDF dokumenta, stižu „spam“ mejlovi o pedofiliji i drugim krivičnim delima

FOTO: Pixabay

 

Kako se navodi, u zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Gugl servera, primalac se obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima.

U prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u PDF formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Takođe, u ovim porukama od primaoca se zahteva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije.

Neki od konkretnih primalaca navedenih mejlova su biblioteka u Žitištu, MZ „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu, Prekršajni sud u Čačku, više škola širom Srbije, centri za socijalni rad, ali i veliki broj privatnih lica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova.