Lepota i zdravlje   Najvažnije  

Vreme je najkritičniji faktor da se preživi moždani udar

Moždani udar je veoma ozbiljno stanje koje može da prouzrokuje trajni invaliditet ili smrt. Veoma je važno na vreme prepoznati simptome moždanog udara i reagovati brzo.
Vreme je najkritičniji faktor da se preživi moždani udar

FOTO: Piqsels

Moždani udar nastaje  kada je dotok krvi u mozak prekinut. Ovaj prekid može da bude potpun ili delimičan. Moždanim ćelijame je neophodan kiseonik i hranljive materije, a ako se snabdevanje krvlju ne obnovi na vreme, ćelije će početi da umiru.

Veoma je važno da se na vreme prepoznaju simptomi moždanog udara, kažu lekari.

- Prvi simptomi moždanog udara su da li osoba može da govori, da li otežano govori ili nerazumljivo govori do gubitka govora. Zatim da li osoba može da pomera ruke i noge, da li je snižen ugao usne, da li dolazi do oduzetosti jedne polovine lica. To je jako bitno da bi se pravovremeno odreagovalo, da pozovete 194 za pravovremenu pomoć jer je zlatni standard za zbrinjavanje takvih pacijenata 3 do 4 sata od momenata nastaka prvog simptoma da bi se sprovela tromboliza. To je procedura gde se otklanja zapušen krvni sud i povećava protok kiseonika i hranljivih materija do moždanog tkiva koji su i osnovni uzrok nastanka moždanog udara, doktorka Maja Plamenac, lekar u pančevačkoj Hitnoj pomoći.

Faktori rizika koji su prisutni kod moždanog udara su povišen krvni pritisak, holesterol, dijabetes.

- Nepromenljivi faktori rizika su genetska predispozicija. Muškarci češče oboljevaju od moždanog udara. Preko 65 godine ¾ pacijenata boluje od moždanog udara, kaže doktorka Plamenac

Postoje dve vrste moždanog udara. Ishemijski koji nastaje usled začepljenja krvnih sudova i hemoragijski kod koga oštećenje mozga nastaje usled krvarenja u mozgu.

- Bitno je smanjenje masne ishrane, smanjene mlečnih proizvoda, povećanje unosa voća, povrća, morskih plodova i prestanak pušenja. To su neki faktori rizika. Naravno tu su i neke druge bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih sudova  koje mogu da dovedu do pojave moždanog udra, obajšnjava doktorka.

Moždani udar je treći uzrok smrtnosti, posle infarkta i karcinoma.