Srbija   Hronika  

MUP: Od početka ove godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo 11 dece

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila jutros oko 6 časova, na putu Užice - Zlatibor , u Čajetini, poginuo je tridesetšestogodišnji policijski službenik Policijske ispostave Zlatibor i šestogodišnje dete.
MUP: Od početka ove godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo 11 dece

FOTO: Pixabay

Do nezgode je došlo kada je vozilo kojim je upravlјao četrdesetčetvorogodišnji vozač i u kom se u bezbednosnom sedištu prevozilo šestogodišnje dete, prešlo u suprotnu traku i sudarilo se sa drugim vozilom, kojim je upravlјao tridesetšestogodišnji policijski službenik Policijske ispostave Zlatibor, koji je poginuo na licu mesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća da je od početka ove godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo 11 dece, od kojih je petoro stradalo prevozeći se u putničkim vozilima.

Takođe, analize pokazuju da polovina poginulih vozača i čak 70% poginulih putnika nisu koristili sigurnosni pojas, pa je od početka godine zbog  nekorišćenja pojasa poginulo 75 vozača i 40 putnika u putničkim vozilima.

U cilјu očuvanja bezbednosti saobraćaja, Uprava saobraćajne policije ulaže maksimalne napore na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilu.

U prvih 10 meseci 2022. godine, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je 167.595 učesnika u saobraćaju, što je za 12% više u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, od početka godine sankcionisana su 2.263 lica zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima.