Ekonomija  

Predsednik Vučić: Značajni razgovori sa Sijem, kineska investicija stiže u Niš

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa kinskim predsednikom Si Ðinpingom, i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.
Predsednik Vučić: Značajni razgovori sa Sijem, kineska investicija stiže u Niš

FOTO: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Preneo je da je i novoj ambasadorki Srbije u toj zemlji rekao da njen zadatak mora da bude da se poveća trgovinska razmena sa Kinom, sa 5,3 na osam milijardi dolara, dodajući da ne bi isključio mogućnost da, ako se završi pandemija, a nastavi se rast razmene, ta cifra bude i do 10 milijardi, na nivou sa Nemačkom.

Predsednik Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz jedno proširenje investicije u Kragujevcu.

- Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici “Pojas i put” koju Kina zagovara biti još investicija , pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka, rekao je Vučić.

Na pitanje da li se zadovoljan vraća u Beograd, Vučić je odgovorio da je i po načinu na koji se obraćao kineski predsednik, uvideo da je “urađen dobar posao”.

- Nadam se da će se pandemija okončati pobedom čovečanstva, da možemo da radimo dalje, što je važno za dalji napredak. Gledaćemo sebe, negovati odnose sa prijateljima, i gledati da ih popravljamo sa onima sa kojima nismo imali najbolje odnose, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija kandidat za međunarodnu izložbu Expo2027, te da je i to pomenuto na sastanku sa Sijem, kako bi nam Kina pružila podršku, navodeći da će Srbija ponuditi najbolje uslove, izgraditi nove sajamske prostorije i postarati se da to bude još jedan korak da dobijemo organizaciju te manifstacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je imao značajne razgovore sa kineskim kolegom Si Ðinpingom, da je sa njim pokrenuo nove i obnovio ranije teme, te da će predsednik Si čim se obuzda virus posetiti Srbiju i da je naglasio da se raduje toj poseti. Vučić je kazao da je tokom razgovora pokrenuto nekoliko tema.

„Jedna nije nova, ali je sveže obnovljena, a to je ideja o upostavljanju avio linija Beograd-Peking i Beograd-Šangaj. Želimo da mi budemo operater – Er Srbija. Verujem da ćemo za kraće vreme nego što je bio slučaj sa linijom Beograd-Njujorak da ih napravimo profitabilnim. Te linije će obezbediti više kontakata među našim poslovnim ljudima, ali i dovesti više kineskih turista“; rekao je on.

Druga tema, preneo je, bio je završetak zajedničkog angažmana u vezi ugovora o slobodnoj trgovini.

Izrazio je uverenje da će pre kraja godine biti moguće doneti taj ugovor, koji će mnogo značiti srpskoj privredi, pre svega našim izvoznicima, poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima, ali i izvoznicima usluga i IT sektoru. Kazao je da je bilo reči i o kineskim investicijama.

Preneo je da je predsednik Si najavio nastavak podrške teritorijalnog integriteta Srbije. „To se pre svega odnosi na Kosovo i Metohiju, koju Kina doživljava kao deo naše zemlje“, naglasio je Vučić.

Na pitanje da li je predsednik Kine imao neke sugestije u razgovoru, Vučić je rekao da ih je imao više, te da je naglasio da se raduje poseti Srbiji.

„Nije mogao da dođe prošle godine samo zbog pandemije i čim se obuzda virus, možemo da očekujemo kineskog predsednika sa novim dobrim vestima, da ga prijateljski pozdravimo u Srbiji“, rekao je Vučić.

On je preneo da je kineski predsednik govorio o tome kako će ta zemlja da se okreće „zelenoj agenda“, a uz nastavak reindustrijalizacije zemlje.

„Oni imaju fantastične, ambiciozne ciljeve do 2035. i 2050. godine, jer su oni uvek strpljiviji od nas i postavljaju srednjoročne i dugoročne ciljeve. Oni će da nastave sa reindustrijalizacijom, ali će da sprovode i tzv. zelenu agendu, da bude što manja emisija ugljen-dioksida, a što vise zelene energije, bez ugrožavanja ekonomskih interesa“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Si na važan način uporedio svetske sile, u kojim stvarima i na koji način Kina uspeva da uradi stvari brže od ostalih