Južni Banat   Opovo  

Vodomar prica kralj ribara u našim krajevima

Ako ste često provodite vreme na obalama Tamiša, svakako ste videli malu pticu kobaltnoplave i narandžaste boje u letu ili dok nepomično stoji na grani iznad vode.
Vodomar prica kralj ribara  u našim krajevima

FOTO: Glas Opova

U pitanju je vodomar (Alcedo atthis), vešti ribolovac o čemu govori i njegov engleski naziv (kingfisher) čija su staništa rečni tokovi ali i druge akvatorije kao što su jezera, ribnjaci i kanali.

Vodomar je mala, zbijena ptica veličine 17 – 19,5 cm (zajedno sa kljunom), srazmerno velike glave, kratkog vrata i repa, dugog kljuna i malh nogu. Perje mu je u jarkim bojama. Teme i krila zelenkastoplavi, leđa i rep jarko plavi, grudi i mrlja na obrazu toplo narandžasti i smeđecrveni, grlo i mrlja na vratu snežnobeli. Kljun je crne boje, a ženka se razlikuje od mužjaka po crvenoj bazi na donjem delu kljuna.Isključivo se hrani malim ribama u čemu je izuzetno efikasan lovac. Nepomično stoji na grani iznad vode, a zatim kad primeti ribicu, vertikalno se obrušava i zaranja u vodi iz koje izleti uvek sa plenom. Zanimljivo je da vodomar ne zna da pliva ali zato vešto zaranja i brzo izranja iz vode. Najuočljiviji je dok pravolinijski brzo leti nisko iznad vode i oglašava se oštrim i kratkim zviždukom.

Gnezdi se u rupama koje kopa na zemljanim, lesnim i peščanim odsecima uz obalu. Do komore u kojoj je gnezdo vodi tunel koji može biti dužine i do jednog metra.

Izvor:  Glas Opova