Srbija   Društvo   Južni Banat   Najvažnije  

Ministarstvo prosvete uputilo apel roditeljima da prijave nasilje u školama

Ministarstvo prosvete apelovalo je danas na sve roditelje da se obrate nadležnoj školskoj upravi i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.
Ministarstvo prosvete uputilo apel roditeljima da prijave nasilje u školama

FOTO: Pixabay

 

„Postupanje po propisanoj proceduri je jedini pravi put da se učeniku pruži podrška, da se učenik zaštiti i da se ustanova obrazovanja sankcioniše ukoliko nije postupila u skladu sa zakonom i propisima“, saopštilo  je Ministarstvo, u kome za Danas preciziraju da se ovaj apel odnosi na to što je jedan dnevni list pozvao roditelje dece koja trpe vršnjačko nasilje da im se jave i da „zajedno zaustave siledžije iz školskih klupa“.

Kada je reč o vršnjačkom nasilju treba imati u vidu da je reč o maloletnim licima koja su u razvoju i kojima treba podrška. Podrška i vaspitni rad je potreban svim učenicima, bilo da je reč o deci koja trpe ili vrše nasilje, jer podjedanko je važno raditi na prevazilaženju traume kod učenika koji je trpeo nasilje i promeni ponašanja kod učenika koji je vršio nasilje.

 

„Ističemo i apelujemo na roditelje da vode računa o najboljem interesu sve dece i da imaju u vidu da svako izlaganje maloletnih lica javnosti, njihovo etiketiranje kao nasilnika ili žrtve (putem medija ili društvenih mreža), može dovesti do zloupotrebe, dalje eskalacije nasilja, retraumatizacije dece, ugrožavanja njihove bezbednosti i zloupotrebe podataka o ličnosti. Takođe, ističemo važnost poštovanja principa Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koji propisuje odgovornost svih nadležnih resora, kao i medija u načinu informisanja i edukaciji javnosti o ovoj temi, kojima se ne ugrožava integritet, prava i lični podaci dece i maloletnih lica“, navodi se u saopštenju.