Južni Banat   Srbija   Najvažnije  

Država deli 3.600 zaštitnih ramova za traktore

Agencija za bezbednost saobraćaja, MUP i Ministarstvo saobraćaja pokrenuli su akciju podele 3.600 zaštitnih ramova za traktore koji se najčešće koriste u Srbiji, a koji trenutno nemaju zaštitu. Oglas je već raspisan i trajaće do kraja novembra. Građani plaćaju samo administrativnu taksu od 900 dinara.
Država deli 3.600 zaštitnih ramova za traktore

FOTO: Pixabay

Konstruisan je univerzalni zaštitni ram za traktore IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je javni poziv objavljen na sajtu agencije, a da je na adresu Agencije Bulevar Mihaila Pupina 2 potrebno poslati potvrdu da su izmirena sva poreska dugovanja, fotokopiju saobraćajne dozvole i fotografiju traktora.

U Srbiji postoji između 410.000 i 450.000 traktora, većina je registrovana.

"Karakteristično je da u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji svaki drugi nema zaštitni ram. Najčešće je reč o traktorima domaće proizvodnje IMT koji se koriste na njivama i šumama. Oni su u tom trenutku prodavani bez zaštitnih struktura, a najčešće se koriste u planinskim predelima i slabije su snage, do 40 kilovata", rekao je Stamatović.

Ističe da će biti podeljeno 3.600 zaštitnih ramova, plaćeno je i atestno ispitivanje, a građani plaćaju samo administrativnu taksu od 900 dinara.

Planirano je da se akcija organizuje i naredne dve godine, tako da ako neko ne dobije ove godine, moći će da dobije na nekom od narednih konkursa.

U poslednje tri godine na putevima je stradalo 78 vozača traktora, a van puteva 86 osoba. Stamatović ističe da u traktorima sme da se nalazi samo vozač, ne i putnici.

Podseća i da je neophodno da traktori na putevima koriste rotaciono svetlo, kao i tablu za obeležavanje sporih vozila. Agencija je pokrenula i akciju podele rotacionih svetala.