Pančevo   Pančevo   Ekonomija   Najvažnije  

TE-TO Pančevo započelo proizvodnju električne energije

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo započela je proizvodnju električne energije. Celokupna proizvodnja isporučuje se u domaći elektroenergetski sistem čime se doprinosi energetskoj sigurnosti Republike Srbije.
TE-TO Pančevo započelo proizvodnju električne energije

FOTO: NIS

"Planirano je da TE-TO Pančevo u 2023. godini isporuči oko 1.400 GWh električne energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji godišnje. Proizvedena električna energija isporučuje se Elektroprivredi Srbije", saopšteno je iz Kompanije NIS Gaspromnjeft.

TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Ukupna instalisana električna snage TE-TO Pančevo je 189 MW. U sastav glavne opreme energetskog postrojenja TE-TO Pančevo ulaze dve gasne turbine sa generatorima, dva kotla-utilizatora i jedna parna turbina sa generatorom.

Tehnologija koja se koristi u TE-TO omogućava efikasnije korišćenje goriva u poređenju sa odvojenom proizvodnjom toplotne i električne energije. Uštedom u potrošnji goriva značajno se smanjuje emisija štetnih gasova po jedinici proizvedene energije i to smanjenje može da dostigne do 50 odsto u odnosu na emisije koje bi nastale pri zasebnoj proizvodnji toplotne i električne energije svedene po jedinici proizvedene energije.