Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Kultura   Najvažnije  

Književno veče makedonske književnice Blagojke Filipčeve održano u Kačarevu

U Kačarevu je održano književno veče na kojem je predstavljeno stvaralaštvo makedonske književnice, Blagojke Filipčeve. Događaj je organizovalo Udruženje pisaca „Dunavski venac“ i Udruženje Makedonaca „Vardar Kačarevo“.
Književno veče makedonske književnice Blagojke Filipčeve održano u Kačarevu

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

Lep književni susret priređen je nedavno u prostorijama Udruženja Makedonaca „Vardar“ u Kačarevu. Tom prilikom Blagojka Filipčeva, književnica iz Skoplja, predstavila je mnogim ljubiteljima književnosti i makedonskog jezika nekoliko naslova iz svoje bogate bibliografije. Pojedina dela prevedena su i na srpski jezik, a prevela ih je autorka.

-Motivi su različiti, najviše pišem pesme intimnog karaktera, imam ljubavne pesme, rodoljubive, refleksivne cikluse... Različito je, a sve je to više od života. Međutim, ostavljam čitaocima prostora da sami procene da li je u pitanju realnost ili moja mašta, rekla je Filipčeva.

Pesničko gostovanje rezultat je saradnje Udruženja književnika i prosvetnih radnika iz Skoplja i Udruženja pisaca „Dunavski venac“ iz Borče.

Kako je rekao Borivoje Živaljević, predsednik Udruženja pisaca „Dunavski venac“ Borča,  2018. godine su se Udruženje pisaca „Dunavski venac“ i Udruženje književnika i prosvetnih radnika iz Skoplja pobratimili. 

Književno veče je ulepšao i nastup Plesnog ansambla „Starogradska Srbija“, koji su posebno za ovu priliku pripremili, između ostalog i koreografiju uz pesmu „Biljana platno beleše“. 

Predsednik Udruženja Vardar, Simo Najdovski, istakao je da njihovo udruženje uvek rado učestvuje u organizaciji događaja koji doprinose povezivanju kultura i naroda i promovisanju makedonske kulture. 

-Makedonija, Srbija, pisana reč, kultura, ne bi trebalo da imaju granice, niti imaju granice.

Spisateljica i pesnikinja Blagojka Filipčeva predsednica je Udruženja književnika i prosvetnih radnika Makedonije. Osim književnog stvaralaštva, bavi se i slikarstvom.