Južni Banat   Društvo   Bela Crkva   Najvažnije  

Program Petrovdanskih dana u Velikom Gaju

U naseljenom mestu Veliki Gaj, malom banatskom selu na teritoriji Opštine Plandište, u periodu od 12-14. jula obeležavaju se Petrovdanski dani, u sklopu organizovanja mesne i hramovne slave.
Program Petrovdanskih dana u Velikom Gaju

FOTO: Opština Plandište

Zahvaljujući odličnoj organizaciji pre svega samih meštana, udruženja iz Velikog Gaja, uz veliku pomoć i podršku MZ Veliki Gaj i Opštine Plandište predviđen je vrlo bogat kulturno umetnički program.Početa obeležavanja hramnovne slave zakazan je za petak 12. jul kada će se u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla služiti Sveta arhijerejska liturgija sa početkom od 08 časova.

Svakako jedna od najvećih i najmasovnijih takmičenja u gastronomiji organizuje se u Velikom Gaju. Svi posetioci imaće priliku da učestvuju i oprobaju se u Petrovdanskoj gulašijadi, svojevrsnom takmičenju u spremanju kuvanih jela, prava poslastica za gastronome, koja je zakazana za nedelju 14.07. sa početkom u 09 časova.

Pored toga predviđen je i bogat kulturno umetnički program, sportski turniri u fudbalu i pucanju glinenih golubova, basketu 3×3, nastupi folklornih ansambla sa ciljem promocije i očuvanja tradicije, kulture, folklora i narodnog stvaralaštva.

Ono po čemu je Veliki Gaj postao poznat je i veliki turnir u boćanju, popularnim balotama. U skladu sa programom manifestacije turnir se organizuje u nedelju 14. jula sa početkom u 09 časova.

Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve više posetilaca i s pravom konkuriše da postane zaštitni znak turističke promocije i ponude opštine Plandište. Uz prijatne domaćine, dovoljno razloga da posetite Veliki Gaj i uživate u čarima banatskih ravnica.