Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

U srednjim školama u Pančevu još 121. slobodno mesto

U Pančevu je ove godine 1123 učenika polagalo završni ispit, konkurišući na 1537 slobodnih mesta. Oni koji nisu uspeli da se upišu u prvom upisnom krugu danas predaju liste za drugi upisni krug, a na raspolaganju im je 121 slobodno mesto.
U srednjim školama u Pančevu još 121. slobodno mesto

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

Završni ispit u Pančevu protekao je bez problema, a svi prijavljeni učenici su izašli na ispit. Prema rečima mr Tatjane Božić, članice Gradskog veća Grada Pančeva zadužene za obrazovanje, ove školske godine 1123 učenika polagalo je završni ispit, konkurišući na 1537 slobodnih mesta. 

- Ovom broju učenika treba dodati učenike koji su već ranije upisali srednju muzičku i baletsku školu, kao i 17 učenika koje je upisalo školu za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić”. Svi učenici koji su polagali završni ispit su bodovani, i pristupili su biranju željenog profila. U Pančevu u deset osnovnih škola postoji 52 obrazovna profila, što je jedan veliki izbor, i svako je mogao za sebe pronaći ono što želi. Većina učenika je upisana na prvi željeni profil, rekla je Tatjana Božić.

Učenici koji nisu uspeli da se upišu u prvom upisnom krugu, danas predaju liste željenih škola za drugi upisni krug. U drugom krugu dostupno je 121 slobodno mesto.

- Ono što je važno u ovom momentu, slobodnih mesta u drugom krugu ima 66 na četvorogodišnjim smerovima, i 55 na trogodišnjim smerovima. Mi u gradu Pančevu imamo 12 neupisanih učenika. Mesta ima u Mašinskoj školi, Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi, kao i u Elektrotehničkoj na trogodišnjem smeru.

Prilikom odabira smerova, direktori škola pažljivo prate potrebe privrede i mogućnosti koje pruža Ministarstvo prosvete. Zbog toga aktivno sarađuju sa Gradom Pančevom i Privrednom komorom Pančeva.

-Ove godine je u Tehničkoj školi “23. maj” otvoren smer “pedikir/manikir”, i otvoren je smer u Poljoprivrednoj školi “poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija”, i na tom smeru još uvek ima mesta. Kako idemo kroz dualno obrazovanje tako se trudimo da I ovakve smerove otvaramo, da deca kada izađu iz srednje škole mogu studirati, ali se i zaposliti, navela je Božić.

Za sve učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.